Raymond Johansen vil ha forbud mot utenlandsreiser

Dean ZuzicDean Zuzic Innlegg: 2
redigerte april 3 i Corona

Og der var han igjen, Raymond Johansen, med sitt krav om å forby alle unødvendige utenlandsreiser. Innreisereglene er blitt strammet inn kraftig i flere omganger, sist nå 1. april. Utlendinger uten fast bopel i Norge kommer ikke inn i landet lenger, med svært få unntak. Norske borgere må nå fylle ut et innreiseskjema, ta en coronatest rett før man setter seg på flyet til Norge, ta en coronatest når de lander i Norge, vente på testresultatet, og da enten reise hjem i 10 dagers karantene hvis de har greid å overbevise en politimann om viktigheten av sin reise, eller bli internert i en karantenehotell i 10 dager. Alle må teste seg på nytt på dag 7. Selv om det norske innreiseregimet er sannsynligvis europas strengeste for tiden, er det ikke strengt nok for Raymond Johansen. Han vil ha en total reiseforbud og stengte grenser.

For alt det stygge som skjer i Norge kommer inn fra utlandet. Vi må stenge grensene hvis vi skal kunne føle oss trygge. I dag har vi kun det engelske viruset i landet. Og hadde vi ikke sluppet inn dette viruset gjennom importsmitte, hadde vi ikke hatt Corona i Norge. Viruset muterer ikke i Norge. Viruset muterer bare i utlandet. For det vet Raymond Johansen. Grensene må stenges, reiser må forbys, landet må stenges hermetisk. Det er det eneste som hjelper, for det vet Raymond Johansen. Det er kun nødvendige reiser som skal være tillatt.

Men det er to ting Raymond ikke sier noen ting om - hva han mener er en nødvendig utenlandsreise og hvor lenge skal reiserestriksjonene gjelde? Skal man til Spania for å sole seg og drikke paraplydrinker er det enkelt. Kommer man opprinnelig fra et annet land og skal besøke familie og venner er det ikke like rett frem. Eller kanskje mener Raymond Johansen at det er det? Er det en nødvendig reise hvis du reiser for å besøke en syk 90 år gammel mor eller far som du ikke har sett på en stund? Eller blir det en unødvendig reise? Er det en nødvendig reise hvis du reiser for å besøke din 3 år gamle datter som du ikke har sett på 2 år. Eller er det også en unødvendig reise? Vi har tross alt Teams og Zoom og det bør være godt nok. Tenker Raymond på at et totalt reiseforbud vil være særlig diskriminerende mot norske borgere av utenlandsk opprinnelse? De vil som regel ha et større behov for å reise til utlandet fordi store deler av deres familier og deres sosiale nettverk bor i utlandet. Dette vil ikke være tilfelle for de fleste etniske nordmenn. Og hva med de av oss som har næringsinteresser i utlandet? Skal vi få yrkesforbud? Og hva med norske pensjonister som har flyttet til varmere strøk av helsemessige årsaker? Skal de være bannlyst fra å komme hjem?

Og hvor lenge skal reiserestriksjonene gjelde? Er det til vi alle er vaksinert, eller er det til coronaviruset forsvinner fra jordens overflate? I så fall kan det hende at reiserestriksjonene må vare lenge. Enkelte eksperter mener at vi ikke blir kvitt viruset på mange år enda.

Vi har valg i Norge i år og det er for meg ikke klart om Raymond Johansens uttalelser og holdninger er representative for arbeiderpartiet. Hva Raymond Johansen mener er klart. Han har til og med definert 3 grupper av utenlandske borgere som er særlig farlige - polakker, somaliere og pakistanere. For de reiser mye. Men hva mener arbeiderpartiet? Mener arbeiderpartiet også at landet må lukkes? Mener arbeiderpartiet at polakker, somaliere og pakistanere er farlige fordi de reiser mye? Mener arbeiderpartiet at alle de som flytter til Norge må akseptere at de kan bli pålagt å bli her uten mulighet til å reise til sine opprinnelige hjemland og bli pålagt å bryte alle bånd med sine familier og sosiale nettverk i utlandet? De må gjøre det for å beskytte Norge. For alt det stygge fra utlandet må forbli i utlandet.

Dette er viktige spørsmål som vi trenger klarhet i. Og alle polakker, somaliere, pakistanere og andre farlige grupper med stemmerett bør vite hva som gjelder. Det er tross alt valgår i år.

Logg inn eller Registrer deg for å kommentere.