Er kyst-Norge blitt det nye "Afrika"?

Lars MoanLars Moan Innlegg: 271

Leser på NRKs nettsider at yngre par som bor langs kysten av Norge, nektes boliglån for nybygg, fordi boligen vil ha lavere salgsverdi enn det koster å bygge den. Og rett utenfor tomten som det nyslåtte paret drømmer om å bygge reir på, ligger Norges verdier!

Havet, fisken, oljen, eksportindustri, maritim industri, fossefall fra fjellene til storindustri og eksporteventyr - alt ligger rett utenfor stueveggen til det planlagte redet, unnskyld huset, som det aldri blir noe av.

Georg Johannesen, den norske nasjonalpoeten foran noen, sa det slik: "Det går trailerlass med penger fra vestlandet til østlandet!"

Den historiske kolonihovedstaden i danskekongens utbytting av Norge, Oslo, fornekter seg ikke! Den virker like godt nå, som i dansketida! Eneste forskjell, er at rikdommen stopper i Oslo - den går ikke videre til København. Men for de stakkarene som fremdeles klorer seg til norskekysten, det egentlige Norge, er det til liten trøst.

Et lite pék til Oslo, kan man imidlertid tolke Gustav Magnar Witzøe, kåret til verdens rikeste 20-åring som arving av faren Gustav Witzøes formue, tjent på fiskeindustri på Frøya, sitt valg av bosted. Han valgte New York foran Oslo! I motsetning til Odd -Rema 1000- Reitan sine sønner, som befinner seg i Oslo.

Men for Trøndelag er tapene av de to formuene, like sårt, uansett hvor de havner - Oslo, København, New York. Verdiene er skapt av kyst-Norge.

Slutt å si at Afrika mister sine verdier til kapital-kreftene i et utbyttersystem! Når et yngre par ikke får bygge hus rett ved siden av norges pengemaskin, er noe alvorlig galt, også innenriks!

Kommentarer

 • Reidar kaarbøReidar kaarbø Innlegg: 58

  Ikke glem at våre myndigheter har gjort det så vanskelig og så dyrt å bygge hus at rimelig selvbygging nå er en saga blott. Med årevis saksbehandling basert på latterlig detaljregulering trenger man kompetanse som bygningsingeniør eller jurist for å bygge og utarbeide dokumentasjonen som behøves. Kort sagt: en effektiv måte å sørge for at folk i utkanten ikke kan få seg bolig.

  Men ennå morsommere at at Norge nå har blitt et så dyrt land (av grunner nevnt ovenfor) at nordmenn ikke lenger er konkurransedyktige til arbeid i Norge - derfor må vi hente inn billigere arbeidskraft fra utlandet (som ikke er underlagt samme kostbare regleverk som vi i Norge) slik at bønder og fiskebruk kan tjene mer penger på det de produserer. Vel, snart er det valg.

 • Lars MoanLars Moan Innlegg: 271

  Mitt innlegg handlet først og fremst om kapitalflyten i Norge, og hvordan kyst-Norge mer og mer blir en råvareleverandør som bringer rikdom til Oslo. Dette er en situasjon Afrika har vært i lenge. Men nå kommer det til Norge.

  Men problemene du beskriver er minst like viktig. "Lei en polakk" var et slagord det ble gjort mye moro med. Til og med NRK formidlet humor på polakkers bekostning,

  De gode sesongjobbene som norsk ungdom flokket seg til, som skogplanting og jordbærplukking - var begge deler godt betalte jobber. Du kunne lett tjene en dobbel lærer-månedslønn, på en måned i jordbæråkeren eller i hogstfeltet. Og lønnen var fortjent! Jobben var intensiv og krevende, litt som i oljen - kort og hektisk.

  Men Arbeiderpartiet har vært mer fødselshjelper, enn brems for denne utviklingen. Kanskje ble det å "leie en polakk" så populært hos kjernevelgerne i Ap, at de glemte sine røtter? Jeg vet ikke. Men det jeg vet, er at det er Senterpartiets representanter i styre og stell, som oftest nevner de nederst ved bordet, ved navn. Renholdere, butikkmedarbeidere mm. er glemt av Ap. Men husket av Sp! Vel, snart er det valg. Helt enig i den kommentaren.

Logg inn eller Registrer deg for å kommentere.