ET KALDERE SAMFUNN...

Kjell LindbergKjell Lindberg Innlegg: 2

På spørsmål om samfunnets utvikling i forhold til sosiale relasjoner svarer folk ofte med betegnelser som «et kaldere samfunn», «paragrafrytteri», «automatisering», «robotisering».

Det som Sampan opplevde tirsdag 11. mai i forbindelse med en parkering kan være et godt eksempel på akkurat dette. Da stoppet hun utenfor butikken «Lille Hay» i Kongens gate og parkerte mopeden sin ved fortauskanten bak en parkert kassebil. Hun gikk inn i butikken for å kjøpe en pose ris. Parkering forbudt skiltet la hun ikke merke til, det som henger høyt oppe og langt borte.

Hun kom ut etter kort stund sammen med innehaveren av butikken da bilen med trafikkbetjenten svingte inn og stoppet foran den parkerte bilen. Sampan satt da på mopeden, klar til å kjøre av sted.

Trafikkbetjenten stoppet henne, tok bilde og gjorde klar til å skrive ut boten. Innehaveren protesterte og viste til at her stopper biler hele tiden for å handle i butikken. Sampan begynte å gråte og ba pent om å slippe bot siden mopeden hadde stått ved fortauskanten i veldig kort tid.

Trafikkbetjenten bare gliste bredt, skrev ut boten, hengte den på mopeden og kjørte avgårde. Han glemte visst å bøtelegge kassebilen som sto der fortsatt parkert...

Trafikkbetjenten bekrefter sjøl at parkeringa var av kort varighet, han skriver:

«Fra: 11.05.21 – 14:18 Til: 11.05.21 – 14:19»

Parkeringstiden var altså 1 – ett - minutt som straffes med en bot på 900 kroner!

Apropos automatisering og robotisering så er det selvsagt mulig at trafikkbetjenten sjøl var en virkelig robot, en som ikke var programmert helt ferdig. Det kan jo forklare mangelen på egenskaper som skiller oss fra dyra, nemlig evnen til å vurdere en situasjon for så danne seg et skjønn. Et skjønn som kan bestemme alvorlighetsgraden slik vi gjør i forhold til tyveri og ran, i forhold til vold og drap.

Boten er betalt og anke sendt til kommunen som svarer, sitat:

« Parkering forbudt. Skiltet angir forbud mot parkering på den siden av veien hvor skiltet er satt opp. Det medfører riktighet at det er tillatt med av – eller pålessing der det er skiltet med Parkering forbudt. Når det kommer til av - eller pålessing, gjelder dette gjenstander som er av hvis størrelse eller tyngde som er vanskelig å håndtere over en lengere avstand. Vi kan ikke se at en pose med ris, fraktet på en moped er gjenstander som er vanskelig å håndtere over en lengere avstand. Vi beklager å måtte meddele at vi ikke kan frafalle parkeringsgebyret på grunnlag av de opplysninger som foreligger»

Jeg sjøl kjører ofte ned Kongens gate og ser det står parkerte biler utenfor en populær butikk, naturlig nok.

Bildet viser tre biler som står parkert utenfor «Lille Hay» lørdag ettermiddag, 15. mai ved fire tiden, da jeg tilfeldigvis kjørte forbi.

Logg inn eller Registrer deg for å kommentere.