Den røde Arme som befridde Norge besto av ukrainere

S2PUS2PU Innlegg: 7

Da nazistene gikk til angrep på Sovjetunionen var Stalin totalt uforberedt og tyskerne gikk først inn i Ukraina.  

Den Røde Arme besto etter mobiliseringen av omtrent 50% ukrainske offiserer og 30% ukrainske soldater.  Nazistene fikk det første tapet under 2. verdenskrig i Narvik og det 2. tapet fikk de i Ukraina og ble jaget ut derfra.

Ukrainere hadde en stor tilstedeværelse i den røde hæren fra begynnelsen av september 1939 til den blodige slutten av andre verdenskrig i 1945, og var fullverdige deltakere i ikke bare seirene, men også enorme tap av menneskeliv. Den østlige fronten av krigen var og er den største, så vel som den blodigste krigsarena til dags dato.  Til syvende og sist var det her Hitler og hans allierte ble beseiret, men det kostet mye. Minst 27 millioner mennesker døde i kampen mot fascismen i Europa, men "sovjetiske tap" oversettes ofte som "russiske tap".  Men  den røde arme var noe mer og bestod som nevnt av en stor andel ukrainere.

Den røde arme var også de som jagde nazistene ut av Norge og det startet i Øst-Finnmark.  Også her var ukrainerne en stor del av den røde arme.  Den røde arme var den eneste av våre allierte styrker i Øst-Finnmark.

I løpet av andre verdenskrig 1940–1945 ble rundt 130 000 utenlandske borgere ført til Norge for å arbeide for okkupasjonsmakten. Flesteparten var fanger, resten sivile arbeidere som tyskerne hadde rekruttert ved hjelp av ulike grader av tvang. Derav var det også kvinner og barn.  De ble sendt til leire rundt i hele Norge og en stor del ble sendt til Nord-Norge for å bygge Nordlandsbanen, E6 nordover og tvangsarbeidere i fiskeindustrien.  Ingen andre tyskokkuperte land ble tilført forholdsmessig flere slavearbeidere.

Mye av døds- og blodslitet la grunnlag for kapitaldannelse og infrastruktur vi fortsatt nyter godt av.  Det finnes i dag ingen minnesmerker i Norge over den innsats ukrainerne gjorde i Norge.  Ukrainerne utgjorde minst 40% av de drepte i den røde Arme i andre verdenskrig.  Blant annet dette vil bli belyst i vårt planlagte webinar 26. november.


Den frivillige og uavhengige gruppen

Support to the people of Ukraine

www.s2pu.com


Kommentarer

 • Lars MoanLars Moan Innlegg: 265

  Det går et merkelig skille gjennom Europa. Mellom øst og vest. Dette skillet er blant de mest tydelige kulturelle skillene i verden, på en og samme landmasse. Det er et underlig skille. Men enda mer underlig, er det hvor lite det er beskrevet!

  Noen tror visst at skillet oppstod under den kalde krigen, og at "jernteppet" er årsak. Men skillet oppstod lenge før både kapitalismen og kommunismen var oppfunnet. Den mest tydelige materielle forskjellen på øst og vest, historisk, er verdien på et menneske. I øst var den påfallende lav, i vest, påfallende høy.

 • S2PUS2PU Innlegg: 7

  Enig med deg, Lars Moan. Men det som er all grunn til å stille spørsmålstegn med er at norske og nordiske politikere og offentlige instanser ikke er i stand til eller ikke har vilje til å rette opp ugjerningene som er gjort. Men i stede fortsetter denne uretten.

 • Lars MoanLars Moan Innlegg: 265

  Jeg tror på en universell og uendelig verdi på et menneske. Naturretten postulerer menneskets uendelige verdi, og den har Norge sluttet seg til.

  Norge var okkupert i 5 år. I de fem årene, gjaldt ikke norske regler.

  Øst-Europa har en forferdelig historie, når det gjelder menneskerettigheter.

  De fem krigsårene, hvor Norge var okkupert, kan selvfølgelig brukes til å klemme siste dråpe ut av sitronen. Du kan selvfølgelig presse Norge for penger.

 • S2PUS2PU Innlegg: 7

  Vårt innlegg handler ikke om penger, men nettopp det du beskriver, menneskrettigheter, om å rette opp både historiske minnesmerker og historiske beretninger. Det handler om noe så enkelt som menneskerettigheter. Det ukrainske folks rettigheter til å bestemme over egen historie uten å bli kalt for russere eller sovjetere.

 • Lars MoanLars Moan Innlegg: 265

  Helt ærlig. Det er ikke Norges ansvar. Du kan ikke gjøre Norge ansvarlig for undertrykkingen av Ukrainere. Norge pisker seg selv i disse dager, med boken til Marte Michelet. Nå får det være nok!!

  Ukrainere er for meg det beste folkeslag i verden. Ukraina har blitt kalt "verdens korn-kammer". Jeg elsker Ukraina for deres korn-åkre. Ukraina kommer til å bli et av de viktigste landene i verden, pga deres kornåkre! Husk: Vi er inne i en transformasjon - fra fossil brensel til korn-åkre! Ukraina vil bli rik, Norge fattig!

Logg inn eller Registrer deg for å kommentere.